Příprava oranžových vín
Přednáška Ing. Josefa Licka zaměřená na problematiku přípravy oranžových vín, využití nádob kvevri a složení oranžového vína
Kategorie: | Kurzy o víně |
---|
Přestože je příprava oranžových vín známá především v Gruzii, během posledních let se tato technologie tvorby vína stává světově známou. Cílem přednášky je pomoc účastníkům pochopit a obnovit tuto metodu tvorby vína a ukázat jiné možnosti při zpracování hroznů.
Hlavní témata:
Základní principy
- Definice oranžového vína a jeho přípravy
- Popis základních parametrů moštu (cukernatost, pH, titr. kyseliny, asimilovatelný dusík) a jejich optimální hodnoty, příčinné souvislosti vycházející z těchto parametrů
- Fenolická a aromatická zralost hroznů, její hodnocení a vliv na vinifikaci a vlastnosti oranžového vína
- Zdravotní stav hroznů, rozdíly mezi chemickým složení zdravých a napadených hroznů a vliv na mikroflóru hroznu
Oranžová vína z dřevěných sudů
- Zpracování hroznů, možnosti práce s třapinami, vliv různých druhů vinifikátorů (dřevěné, uzavřené nerezové, otevřené kádě…), alkoholová fermentace a délka macerace.
- Práce s kvasničnými kaly a použití různých druhů dřevěných sudů.
- Finalizace oranžových vín před lahvováním (management síření a stabilita)
Oranžová vína z amfor
- Zpracování hroznů, možnosti práce s třapinami, alkoholová fermentace a délka macerace.
- Vliv hliněných amfor na alkoholovou fermentaci, extrakci obsahových látek a přirozenou stabilitu vín.
- Finalizace oranžových vín před lahvováním (management síření a stabilita)
- Praktické zkušenosti s prací s amforami (uzavření, čištění, voskování, plnění a vyprazdňování)
Eliminace rizik při tvorbě oranžových vín
- Popis nejdůležitějších nemocí a vad vína a souvislost s jednotlivými technologickými kroky.
- Shrnutí všech preventivních opatření během výroby a souvislosti s jednotlivými nemocemi a vadami.
Oranžová vína u nás a ve světě
- Oranžová vína z Gruzie a Arménie, místní odrůdy a popis kachetinské a imeretinské metody.
- Oranžová vína ve střední Evropě, legislativa, významné regiony, odrůdy a celkově jejich kultura
- Současný stav v ČR, rozšíření, odrůdy, metody zpracovaní.
Termín:
14.11.2024, 13:00 - 17:00
Místo:
učebna VAV - nám. Svobody 13, 691 42 Valtice
Přednáší:
Ing. Josef Licek
- absolvent oboru vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde je v současnosti studentem postgraduálního studia.
- na ústavu vinařství a vinohradnictví se také podílí na výzkumných projektech v oblasti technologie vína
- člen Unie enologů
- vedle akademické činnosti se vínům věnuje i ve svém butikovém vinařství
Cena zahrnuje:
- přednáška v rozsahu 4 hodin včetně degustace typických vín
- skripta a psací potřeby
- coffee break (káva, čaj, nealko)