Kurz Sommelier
Kurz SOMMELIER Vinařské akademie Valtice, z.s. je nejstarším kurzem tohoto typu v ČR. Jsou v něm uplatněny všechny požadavky odborné, ale i pedagogické a je zde skloubena teorie s praxí.
Kategorie: | Kurzy o víně |
---|
Základní informace
Z hlediska velkého množství informací a poznatků je kurz rozdělen do dvou částí. První část je čtyřdenní, ve druhé části jsou čtyři dny výuky a jeden den závěrečná zkouška. Závěrečná zkouška se skládá z části teoretické a části praktické. Výsledky hodnotí komise složena z nezávislých odborníků jmenovaných Vinařskou akademií. Úspěšní absolventi obdrží Osvědčení o absolvování.
Cíle kurzu
- Jen pochopení souvislostí umožní další úspěšné vzdělávání a umožní kvalifikovanou práci s vínem, neboť víno je přírodní produkt, který je velmi složitý a mnohotvárný.
- Představení vína jako kulturního přírodního alkoholického nápoje, který má bohatou historii.
- Důležitost původu a kvality hroznů na výrobu vína – terroir
- Orientace ve vinařské legislativě
- Sommeliérství – gastronomie, obchod s vínem a specializovaná vinná turistika = úzká spolupráce s výrobcem vína a poslední spojovací článek se zákazníkem. Servis vínem, zdravotní vliv vína na člověka a kombinace vína s jídlem
Sylabus I. části
- Historie pěstování révy a výroby vína
- Réva vinná - rostlina a její pěsování
- Technologie výroby vína
- Sekty
- Smyslové hodnocení vína
- Nedostatky, vady a choroby vína
- Vinařské oblasti a podoblasti ČR
- Rozdělení kvality vín dle vinařského zákona
- Chemické složení vína
- Exkurze do vinice - základy pěstování révy vinné
- Exkurze do vinařského podniku
Sylabus II. části
- Sommelierské znalosti
- Zvláštnosti pěstování révy vinné ve světě
- Kategorizace a označování vinic ve světě
- Prezentace (představení vinařství a vinic, prezentace vína)
- Speciální vína a krajové speciality
- Význam smyslového hodnocení vína
- Práce s vínem v gastronoii
- Víno a gastronoie