Jak na přírodní víno
Přednáška Ing. Josefa Licka zaměřená na výrobu "přírodních" vín a s tím spojenou minimalizací vstupu během přípravy a eliminací rizik.
Kategorie: | Kurzy o víně |
---|
Určeno pro vinaře a odbornou veřejnost, kteří upřednostňují šetrný přístup k přírodě i při výrobě vína a při následném zpracovávání vína se zpravidla snaží držet velmi tradičních postupů a do přirozených procesů, které ve víně probíhají, zasahují jen minimálně. Vzniká pak víno velmi jedinečné, které ve své chuti i vůni zrcadlí skutečnou podstatu terroir vinice, ze které hrozny pochází a práci vinaře.
Hlavní témata:
Hlavní zásady pro optimální hrozny v tomto stylu
- Definice přírodního vína a zvolení strategie přípravy stylu vína, kterého chceme docílit.
- Popis základních parametrů moštu (cukernatost, pH, titr. kyseliny, asimilovatelný dusík) a jejich optimální hodnoty, příčinné souvislosti vycházející z těchto parametrů
- Fenolická a aromatická zralost hroznů, její hodnocení a vliv na vinifikaci a vlastnosti vznikajícího vína
- Zdravotní stav hroznů, rozdíly mezi chemickým složení zdravých a napadených hroznů a vliv na mikroflóru hroznu
Minimalizace vstupů během přípravy vína
- Problematika spontánní alkoholové i malolaktické fermentace, popis možností vlastního zákvasu a definice hlavních mikroorganismů
- Možnosti redukce oxidu siřičitého při vinifikaci, zrání i finalizaci: oxidativní zpracování hroznů, předfermentační a postfermentační macerace, využití kvasničných kalů, použití dřevěných sudů.
- Přirozená stabilizace vín před lahvováním. Faktory ovlivňující přirozenou bílkovinnou a mikrobiální stabilitu vín.
Eliminace rizik při tvorbě přírodních vín
- Popis nejdůležitějších nemocí a vad vína a souvislost s jednotlivými technologickými kroky.
- Shrnutí všech preventivních opatření během výroby a souvislosti s jednotlivými nemocemi a vadami.
- Praktické zkušenosti s managementem všech aspektů přípravy přírodního vína.
Termín:
24.10.2024, 13:00 - 17:00
Místo:
učebna VAV - nám. Svobody 13, 691 42 Valtice
Přednáší:
Ing. Josef Licek
- absolvent oboru vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde je v současnosti studentem postgraduálního studia.
- na ústavu vinařství a vinohradnictví se také podílí na výzkumných projektech v oblasti technologie vína
- člen Unie enologů
- vedle akademické činnosti se vínům věnuje i ve svém butikovém vinařství
Cena zahrnuje:
- přednáška v rozsahu 4 hodin včetně degustace typických vín
- skripta a psací potřeby
- coffee break (káva, čaj, nealko)