Víno AUTENTICKÉ x UNIFORMNÍ


Víno s jedinečnými vlastnostmi, které nelze nikde a jakkoli napodobit – to je pravý význam terroirového vína.

Přednáška Ing. Josefa Licka pro vinaře a odbornou veřejnost zaměřená na rozdíly v přístupu k přípravě vína v rozsahu 4 hodin, jejíž součástí je degustace 8 typických vín.

Varianta
1 290 Kč
terroir
Novinka Tip

Přednáší: Ing. Josef Licek

- absolvent oboru vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde je v současnosti studentem postgraduálního studia.
- na ústavu vinařství a vinohradnictví se také podílí na výzkumných projektech v oblasti technologie vína
- člen Unie enologů
- vedle akademické činnosti se vínům věnuje i ve svém butikovém vinařství 

Hlavní témata přednášky:

  • Rozdíly v přístupu k přípravě vín 
    Základní rozdíly mezi charakterními či autentickými víny a víny konvenčními
    Požadavky na parametry hroznů
    Možnosti exktrakce obsahových látek z hroznů: macerace vs. preparáty

    Oxidace vs. reduktivní zpracování hroznů
    Spontánní vs. řízená fermentace
    Vliv malolaktické fermentace na vlastnosti vína
    Možnosti minimalizace oxidu siřičitého (použití kvasničních kalů vs. preparáty)
    Přirozená stabilita vs. čiření a filtrace
  • Výhody a nevýhody „konvenčních“ vín 
    Možnosti ovlivnění projevu vína
    Eliminace rizik rozvoje nemocí a vad
    Obsahové látky a uniformita (estery, thioly, terpeny, atd.)
    Zastření projevu terroir a vliv na archivační petenciál

  • Výhody a nevýhody „přírodních“ vín

    Požadavky na kvalitu hroznů (znalost terroir, zdravotní stav, vyzrálost)
    Eliminace rizik rozvoje nemocí a vad
    Bohatost a vrstevnatost těchto vín, gastronomický potenciál a archivační potenciál

  • Současné trendy u nás i ve světě
    Snižování obsahu zbytkového cukru ve vínech
    Rostoucí úroveň gastronomie a požadavků na hlubší informace ke konzumovaným vínům
    Regionalita vína a tvorba apelačního systému

 

Termín a místo: 

15.8.2024, 13:00 - 17:00 hod.

učebna VAV - nám. Svobody 13, 691 42  Valtice

 

Cena zahrnuje

  • Přednáška v rozsahu 4 hodin včetně degustace 8 typických vín
  • Skripta, psací potřeby
  • Coffee break (káva, čaj, nealko)
Zpět do obchodu