Tvorba červených vín

Přednáška Ing. Josefa Licka zaměřená na problematiku výroby červených vín, poukážeme na různé metody vinifikace, volbu vhodného stylu červeného vína pro naše podmínky a výběr odrůd s důrazem na regionalitu.

Dostupné ihned
1 290 Kč
víno
Novinka

Hlavní témata:

Metody vinifikace červených vín
 - Základní požadavky na parametry hroznů (cukernatost, pH, titr. kyseliny, asimilovatelný dusík, fenolická zralost a
zdravotní stav)
- Kvašení v otevřených kádích
- Kvašení v uzavřených vinifikátorech
- Karbonická macerace
- Termovinifikace

Cesta k velkým červeným vínům
- Zpracování hroznů, možnosti použití třapin a stupeň pomletí hroznů
- Vliv předfermentační macerace na vlastnosti vína
- Alkoholová fermentace: teplota, kyslík, mikroflóra.
- Vliv postfermentační macerace na vlastnosti vína
- Lisování, odkalení a stáčení do sudů.
- Malolaktická fermentace, její význam a faktory ovlivňující její průběh.
- Výběr a použití dřevěných sudů, práce s kvasničnými kaly a minimalizace síření.
- Stabilizace, finalizace a lahvová zralost.

Významná červená vína v Evropě
- Ikonická červená vína Evropy (Burgundsko, Bordeaux, Vallé du Rhone, Toskánsko, Piemonte, Rioja), jejich
základní charakteristika a typické rysy technologie jejich přípravy.
- Respektovaná červená vína vznikající v regionech s přírodními podmínkami srovnatelnými s ČR (Burgundsko,
Burgenland, Sopron).


Perspektivy pro červená vína z ČR
- Změny ve vyzrálosti hroznů, pravidelná fenolická zralost i optimální složení. Využití tohoto potenciálu.
- Volba vhodného stylu červeného vína pro naše podmínky a výběr odrůd s důrazem na regionalitu.

 

Termín:
06.02.2025, 13:00 - 17:00

Místo:
učebna VAV - nám. Svobody 13, 691 42  Valtice

 

Přednáší:
Ing. Josef Licek

- absolvent oboru vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde je v současnosti studentem postgraduálního studia.
- na ústavu vinařství a vinohradnictví se také podílí na výzkumných projektech v oblasti technologie vína
- člen Unie enologů
- vedle akademické činnosti se vínům věnuje i ve svém butikovém vinařství 
- technolog v gravitačním vinařství
- zahraniční praxe v Jihoafrické republice

 

Cena zahrnuje:

- přednáška v rozsahu 4 hodin včetně degustace typických vín
- skripta a psací potřeby
- coffee break (káva, čaj, nealko)




Zpět do obchodu